Over Bartali: de Zwijgzame, de Vrome, de Mystieke of de Monnik

Bert Wagendorp, Benjamin de Bruijn, Thomas Sijtsma en Jarl van der Ploeg

Over de mythe Bartali en het verhaal dat hij een verzetsheld was. De man met de vele bijnamen: de Zwijgzame, de Vrome, de Mystieke en/of de Monnik. Wat is waar en wat niet en hoe waar moet iets eigenlijk zijn?

Biografie

Bert Wagendorp (Groenlo, 1956) schreef jarenlang driemaal per week een nieuwscolumn voor de Volkskrant. Zijn debuutroman, De proloog, verscheen in 1995. In 2013 brak hij door met Ventoux, dat werd verfilmd door regisseur Nicole van Kilsdonk. Hierna schreef hij met zijn dochter Hannah het Vader & Dochter boek. In 2017 verscheen de roman Masser BrockFerrara, het vervolg op Ventoux, verscheen in het voorjaar van 2019. In 2022 verscheen Phoenix, het eerste deel van De memoires van Abel Sikkink. Het tweede deel, Kalle, kwam uit in 2023.

Benjamin is radio- en podcastmaker van beroep. Voor Pointer (NPO Radio 1) en De Muur maakt hij verhalende podcasts en reportages. Daarnaast fietst Benjamin. Zijn training krijgt hij doordat hij op vakanties (lees: trainingskampen) het wiel van vriendin Ellen van Dijk probeert te houden. Dat komt goed van pas als Benjamin een groot doel in zijn hoofd heeft. Benjamin trapte zich in 2022 naar een wereldrecord door in 24 uur 635 kilometer af te leggen 8 landen te doorkruisen.

Thomas Sijtsma (Dokkum, 1985) kwam na zijn universitaire studie geschiedenis terecht in de journalistiek. Hij schrijft sindsdien onder andere voor de verzetskranten Trouw en Het ParoolVerloren oorlogskind is zijn derde boek, eerder verschenen de wielerboeken Renner met rede (2017) en Het Beest (2018).

Jarl van der Ploeg is correspondent voor de Volkskrant in Italië en publiceerde de afgelopen drie jaar talloze reportages over dat land. Als vervanger van zowel Aaf Brandt Corstius als Sylvia Witteman schreef hij tevens meerdere columns over zijn leven in het mooiste land ter wereld.

Reserveer je sessie